Buisman's Koffiecorner

Ga naar de site van Jeugd Natuurclub De Wieden


 
 
Buismans Koffiecorner/Theetuin
Tijdens de openingsuren van het museum kunt u in Buismans koffiecorner/theetuin  terecht voor koffie, thee, chocolademelk, frisdrank en koeken.
Schoonewelle en Koninklijke Buisman BV horen een beetje bij elkaar. De in 1961 overleden fabrikant Roelof Buisman van het gelijknamige Zwartsluizer bedrijf was trots op zijn dorp en de inwoners.

Roelof Schoonewelle was een vogelliefhebber en zette vogels op. Daarnaast verzamelde hij van alles wat los en vast zat. Roelof Buisman kwam naar zijn verzamelingen kijken en was onder de indruk. Naast een unieke collectie opgezette vogels, trof hij er vlinders, sigarenbandjes, luciferdoosjes, vreemde munten, sinaasappelwikkels en nog heel veel meer aan.

Roelof Buisman zei: "Dit is prachtig! Hier gaan we een museum voor bouwen. Ik zorg voor de centen, jij voor de inhoud."  En zo gebeurde! Er werd een stichting opgericht en op 24 oktober 1957 legde Roelofs jongste kleindochter, Margreet Blei, de eerste steen voor Museum Schoonewelle.

Tijden veranderen. Museum Schoonewelle voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Uitbreidingsplannen en een nieuwe opzet werden voorbereid. Koninklijke Buisman BV en familieleden hielpen een beetje om de ambitieuze plannen financieel mogelijk te maken.

Natuurlijk moest er in het nieuwe Schoonewelle Centrum Natuur en Ambacht een café komen. Uiteraard werd dat café de Buisman Koffiecorner. Zo blijven Buisman en Schoonewelle elkaar een beetje helpen en bij elkaar horen.

 

Over Schoonewelle
Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht staat in Zwartsluis.
De kern van de collectie van het museum is een veelzijdige verzameling, waarin de naturaliëncollectie-Schoonewelle met diorama- en vitrinepresentatie de veelsoortigheid van de natuur van het gebied Noord-West-Overijssel en omstreken demonstreert.

Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht.
Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren.
Enkele jaren geleden is Schoonewelle verbouwd tot wat het nu is: een multi-functioneel Museum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.

___________________________________