T/m 6 januari 2024: Henk van der Vegt, Elisa van den Berg en Drukkerijmuseum Meppel

Altijd al op zoek geweest naar de beroemde ‘kip met de gouden eieren’? Breng dan een bezoek aan de wisselexpositie van het museum op de tweede verdieping van Sluuspoort. Daar is deze populaire kip nu te vinden.

Tot en met 6 januari is deze tentoonstelling nog te zien. Exposanten zijn Henk van der Vegt, Elisa van den Berg en Drukkerijmuseum Meppel.

Uit de omvangrijke collectie van Drukkerijmuseum Meppel wordt een kleine selectie getoond op deze expositie. In het oog springend is ‘De kip met de gouden eieren’ van lithograaf/steendrukker Jan van der Meulen. Deze kleurrijke staaldruk van 100 bij 140 meter staat vermeld in het beroemde Guinness Book of Records als de grootste staaldruk van de wereld. Ook van Trees van Es-van den Bos zijn creaties te zien. Zij is al jaren één van de zeefdrukkers die actief zijn in het Drukkerijmuseum. Centraal in haar uitingen staat het thema ‘Onderweg’. Zij geeft de kijker als opdracht mee: laat je eigen verbeelding maar spreken.

En altijd al eens een echte Van Gogh willen zien? Ook dat kan op deze nieuwe expositie. Want Lieuwe van Gogh (achterachterneef van Vincent én zoon van Theo) geeft ook acte de présence. Van zijn hand worden kleurrijke werken geëxposeerd.

Glasobjecten

Op deze expositie zijn van Henk van der Vegt glasobjecten te zien. Sinds hij een aantal jaren geleden door het ‘glasvirus’ werd gegrepen heeft hij tal van objecten gemaakt, waarin hij glas combineert met roestvrij staal. “Ik ontwerp puur vanuit mijn gevoel”, vertelt Van der Vegt. “En omdat ik de standaards ook zelf maak, kan ik het geheel mooi op elkaar afstemmen. Het is mijn drive is om tegen redelijke prijzen mooie objecten te maken.” Het werk van Van der Vegt is intussen in meerdere galerieën te bewonderen. In de Beeldentuin Mariënheem is hij al drie jaar vaste exposant en in 2022 exposeerde hij tijdens de internationale Kunstmaand Ameland.

Beelden

Beeldend kunstenaar Elisa van den Berg heeft menselijke groei als thema in haar beeldhouwwerk. Zij laat zich daarbij inspireren door de natuur en oude culturen. Het werk van haar hand bestaat vooral uit verstilde vormen in steen, brons, keramiek en hout. Kleur is daarbij een belangrijke toevoeging.