Arie Slob opent Woldhek-expositie in Sluuspoort

Bij Museum Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis wordt zaterdag 20 februari een expositie met tekeningen en schilderijen van Siegfried Woldhek geopend. De officiële opening van ‘Naar waarheid opgetekend’ wordt verricht door Arie Slob, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer en tegenwoordig directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

‘Naar waarheid opgetekend’ is een passende titel voor een expositie van werken die daadwerkelijk als waarheidsgetrouw betiteld kunnen worden.  De titel verklaart ook waarom Arie Slob deze bijzondere tentoonstelling opent, want ook zijn ‘naar waarheid opgetekende’ portret maakt deel van het geheel. Dat portret  hangt, evenals dat van andere bekende en minder bekende Nederlanders, in het Tagrijn op de eerste verdieping van Sluuspoort. Zo kunnen bezoekers daar  oog in oog komen te staan met persoonlijkheden als Nelson Mandela en Koning Willem Alexander.  In de expositie van Woldhek is eigenlijk  sprake van ‘twee in één’, want in de Theetuin is ook een deel van zijn oeuvre terug te vinden. In die natuurrijke omgeving treffen  de  bezoekers prachtige vogelschilderijen aan. Ook voor die schilderijen geldt ‘naar waarheid opgetekend’.

Museum Schoonewelle is erg blij met de dubbelexpositie van Siegfried Woldhek (1951). Deze kunstenaar geniet dan ook grote bekendheid. In eigen land vooral dankzij de karikaturen die van zijn hand verschenen in Vrij Nederland en NRC Handelsblad.Maar ook internationaal geniet Woldhek een grote reputatieZijn werk is over de gehele wereld geëxposeerd en in tal van bundels gepubliceerd. Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Ook wist Woldhek prestigieuze prijzen te winnen, waaronder de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011.

Siegfried Woldhek heeft in zijn leven al heel veel wereldberoemde mensen ontmoet, zoals Clinton, Gorbatsjov, Prins Philip en Prins Bernhard. Deze ontmoetingen kwamen vooral voort uit zijn maatschappelijke carrière. Na zijn biologiestudie werkte hij voor Vogelbescherming, eerst als bioloog en later vijf jaar als directeur. Van 1990-1998 was hij directeur van het WWF Nederland en tot 2002 directeur van het Action Network van het internationale WWF. In de periode 2002-2011 startte en leidde hij de internet organisatie NABUUR.com.

De expositie met werken van Siegfried Woldhek is tot en met 24 april te zien bij Schoonewelle in Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis.