Kunstlezing Han van Hagen: aangenaam, Jeroen Bosch!

Jeroen Bosch is ‘hot’ dit jaar. In het 500ste sterfjaar van de beroemde kunstenaar Jheronimus Bosch is het vooral de groots opgezette overzichtstentoonstelling in het Noordbrabants Museum die alle Bosch-aandacht opeist. Tot en met 8 mei kan deze bijzondere expositie van een niet minder bijzondere schilder worden bezocht. Hoewel, de belangstelling is zo overweldigend groot dat een verlenging mogelijk niet uitgesloten is.

Ook in Zwartsluis wordt niet voorbijgegaan aan het ‘Jeroen Bosch-jaar’. Op donderdag 21 april komt kunstenaar Han van Hagen, bekend van Kunstduo uit Zuidwolde, naar Sluuspoort om daar een lezing te geven over Jeroen Bosch. Van Hagen staat bekend door zijn werk als etser, maar heeft ook een reputatie opgebouwd op het gebied van kunsthistorische lezingen. Hij weet in die lezingen altijd een specifieke ambiance te creëren, die bij de toehoorders leidt tot een diepere beleving van de kunst.

In zijn lezing van 21 april gaat Han van Hagen vooral in op Jeroen Bosch als ‘de Duvelmakere’. De bijnaam die de schilder die in 1450 het levenslicht zag, heeft meegekregen. Onmogelijker en fantasierijker kan het leven niet weergegeven worden. De hele mensenwereld heeft Bosch verbeeld als een santenkraam van onmogelijke wezens. Het niet bestaande bestaat echt. In zijn geest. In zijn laatste oordeel wordt alles duidelijk. De hel is een groot brandend gat, waar nauwelijks aan te ontkomen is. Maar waar is de hemel? Wat doen al die vogels in het paradijs. Welke soorten vliegen daar rond. Is er toch nog licht aan de horizon?

Nieuwsgierig geworden? U kunt het zien en meemaken in deze kunstvoorstelling op donderdag 21 april bij Museum Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis. Het, ongetwijfeld boeiende, verhaal begint om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 6,00 inclusief koffie.