Kunstzinnige familie Van Dam keert terug naar Sluziger roots

Sluuspoort is vanaf zondag 8 mei decor voor een boeiende tentoonstelling. Vanzelfsprekend vanwege de tentoongestelde werken, maar meer bijzonder dit keer is misschien toch wel de achtergrond van de exposanten. Allemaal directe nazaten van Abel en Hennie van Dam-Ubels die op de plaats waar nu Sluuspoort nu staat, tussen 1922 en 1932 Zeilmakerij A. van Dam runden en hier dus woonden en werkten.

Vier kleinkinderen en één achterkleinkind van het echtpaar Van Dam keren ruim 80 jaar later terug aan de Handelskade, toen beter bekend als Achter de Wal. Op hun beurt allemaal kinderen van Bert van Dam, één van de twee kinderen van Abel en Hennie. De exposanten zijn de kleinkinderen Hanneke, Janine, Abel en Ferdinand en achterkleinkind Annelijn. Op de plaats waar hun (over)grootvader het nijvere en vaak creatieve vak van zeilmaker uitoefende, laten zij zien positief belast te zijn met kunstzinnige genen. Dat tonen zij met schilderijen. Op hun eigen wijze, maar vrijwel allemaal wel met dezelfde basis: acryl schilderen. Al dan niet gecombineerd met andere technieken en/of toepassingen. Alleen de jongste telg in het gezelschap wijkt af met het olieverfschilderij dat zij maakte van haar zus Leonie, waarmee de familiegeschiedenis Van Dam nog eens extra benadrukt wordt  in deze expositie.

De expositie van de Van Dam’s is ingericht in de theetuin van Sluuspoort. Vanzelfsprekend wordt de link die de exposanten met deze plaats hebben, extra benadrukt. Voor de ramen hangen panelen met foto’s van de familie en met name de bewoners van wat nu Handelskade 25 is. Natuurlijk komen ook foto’s voorbij van het pand zoals het er vanaf eind 19e eeuw bijstond en hoe het zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot wat nu Sluuspoort is.