Martin Sijbesma in Museum Schoonewelle met realistisch werk

In de Tagrijn op de tweede etage van Museum Schoonewelle wordt tot en met 3 juli werken van Martin Sijbesma (spreek uit: Siebesma!) geëxposeerd. Verrassend werk, want in eerste instantie krijgt de bezoeker wellicht het idee een foto-expositie binnen te stappen. Waarmee dan meteen duidelijk wordt waar de specialiteit  van deze geboren, getogen en trotse Fries ligt: realistische schilderkunst.

Martin Sijbesma heeft furore gemaakt met zijn stillevens. “Veelal met antieke voorwerpen, groenten en fruit”, vertelt de kunstenaar. Maar die zijn nu net niet te zien in Sluuspoort. Wellicht later nog eens. Sijbesma: “Ik schilder ook graag details of interieurs van oude gebouwen en ik ben ook steeds meer auto’s gaan schilderen.” In Zwartsluis is er dan ook voor gekozen zijn unieke vastlegging van die oude gebouwen en de auto’s te laten zien, hier en daar afgewisseld met een, bijna toevallig passerend, schilderij van een huisdier.

De werken van Martin Sijbesma hebben een warme, romantische en verstilde inslag door de kleur en compositie. Hij maakt vrijwel al zijn schilderijen in de zogenaamde glaceer-techniek (laag over laag) op houtpaneel.

Sijbesma is woonachtig in het idyllische Kûbaard. Hij woont en werkt daar in de voormalig gereformeerde kerk. Voor een eerste indruk van zijn werk: www.martinsijbesma.nl