Topexpositie Siegfried Woldhek bij Sluuspoort

In bezoekerscentrum Sluuspoort in het Overijsselse Zwartsluis wordt momenteel door museum Schoonewelle de expositie ‘Naar waarheid opgetekend’ gehouden. Een even bijzonder als fraaie expositie van het  werk van Siegfried Woldhek.  Al met al zijn er zo’n 100 werken te zien op deze solotentoonstelling, die zich in een grote belangstelling mag verheugen.

De kunstenaar uit Giethoorn geniet in ons  land dan ook grote bekendheid, vooral dankzij de karikaturen die van zijn hand verschenen in Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Maar ook internationaal geniet Woldhek een grote reputatie. Zijn werk is over de gehele wereld geëxposeerd en in tal van bundels gepubliceerd.

‘Naar waarheid opgetekend’ laat veel van zijn ‘waarheidsgetrouwe’  karikaturen zien. Het is een feest van herkenning als de bezoeker oog in oog komt te staan met Nelson Mandela, Willem Alexander, Poetin en vele ander bekende gezichten. Daarbij ook dat van Arie Slob, voormalig fractieleider van de Christen Unie die eerder dit jaar de expositie officieel opende.

Maar er is meer, want in de expositie van Woldhek is sprake van ‘twee in één’. In de Theetuin van Sluuspoort is namelijk een heel andere kant van zijn tekentalent tentoongesteld: in die natuurrijke omgeving treft de  bezoeker prachtige vogeltekeningen  aan. Zijn belangstelling voor vogels is niet los te zien van het feit dat hij directeur is geweest van het Wereld Natuurfonds en de Vogelbescherming Nederland.

Museum Schoonewelle is ingenomen met de dubbelexpositie van Siegfried Woldhek (1951). Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Ook wist Woldhek prestigieuze prijzen te winnen, waaronder de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011. Twee jaar geleden eindigde hij in deze verkiezing nog in de Top 3 met zijn karikatuur Josef Poetin, waarin op schitterende wijze wordt getoond hoe de huidige Russische leider, Poetin, schaduwen uit het verleden oproept, Josef (Stalin).

De expositie van Siegfried Woldhek is tot en met 24 april te zien bij Schoonewelle in Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis.