‘Wat een verbeelding!’ toont creaties van negen beeldend kunstenaars (geweest)

Opnieuw biedt de expositieruimte van Museum Schoonewelle, te vinden op de tweede etage van Sluuspoort Zwartsluis, ruimte aan meerdere kunstenaars om hun werk te exposeren. Na de geslaagde expositie ‘Roots’, met werken van zes oud-inwoners van Zwartsluis, zijn nu maar liefst negen beeldend kunstenaars van de partij op de expositie ‘Wat een verbeelding!’ Al deze kunstenaars maken deel uit van een groep die zich tijdens voorjaar en lente presenteert in beeldentuin de Schoppert in Hattem. ‘Wat een verbeelding!’ is te zien van zaterdag 28 januari tot en met zaterdag 1 april.

De negen kunstenaars, afkomstig uit Elburg, Zwolle en Hattem, hebben hun (ver)beeldend vermogen flink aan het werk gezet. Zij hebben in Museum Schoonewelle een sterk gevarieerde collectie uit hun oeuvre samengesteld. In de meest letterlijke zin zijn het inderdaad vooral beelden die de aandacht opeisen. Daarnaast zijn er van Anna Kroes (83), eigenaresse van de Schoppert in Hattem, schilderijen te bewonderen. Bloemrijke schilderijen waarvoor zij de inspiratie vooral in haar eigen tuin opdoet.

Beeldhouwers

Jan Haanstra (73) uit Zwolle werkt graag met keramiek. Hij heeft hij een voorkeur voor het meer technische aspect en maakt vooral vierkante, rechthoekige en bolle vormen. Beeldhouwen heeft hij zich ook eigen gemaakt. “Dan werk ik met allerlei steensoorten, zoals diabas, serpentijn, speksteen of albast. Ik beperk me niet tot één stijl, maar mag ook graag m’n grens verleggen”, aldus Haanstra.
Wim Goos (76) is met beeldhouwen begonnen toen hij met vervroegd pensioen ging. “Ik werk uitsluitend met steen. De beelden die ik maak zijn overwegend figuratief, soms abstract.”
Stephan van Deelen (51) uit Zwolle werk uitsluitend met albast, serpentijn en hout.

Fascinerend

Ariënne Schakelaar (44) uit Zwolle heeft altijd al interesse gehad in stenen en beelden. “Het werken met stenen die al miljoenen jaren oud zijn vind ik erg fascinerend”, geeft ze aan. “Elke steen is voor mij een nieuwe uitdaging. De ene keer werk ik vanuit een beeld dat ik in mijn hoofd heb en in grote lijnen heb uitgetekend.De andere keer volg ik de vorm van de steen en ga vanuit die vorm verder werken. Ik werk met verschillende soorten steen, zoals speksteen, albast en serpentijn.”

Keramiek

Bea Jaket (62) uit Elburg heeft zich toegelegd op het werken met keramiek. “Ik werk figuratief en abstract waarbij ik de vorm van de steen van albast, serpentijn of seleniet het beste tot zijn recht laat komen”, vertelt zij over haar werk.
Ali Haanstra (74), Debby Zantinge (65) en Anna Niermeijer (72) hebben niet alleen met elkaar gemeen dat ze uit Zwolle komen, maar ook dat zij net als Bea Jaketbeelden en sculpturen maken van keramiek. Haanstra’s voorkeur gaat uit naar het maken van figuratieve of sprookjesachtige beelden. Voor Debby Zantinge is de natuur haar grootste inspiratiebron en de sculpturen van Anna Niermeijer zijn geïnspireerd door mens, dier en natuur. In haar creaties maakt zij gebruik van zelf samengestelde glazuren.

Boeiend aspect van ‘Wat een verbeelding!’ is het vaak grote verschil in creaties. Iedere beeldend kunstenaar past zijn of haar eigen technieken en ideeën toe. Dat resulteert in een sterk gevarieerde en ook kleurrijke tentoonstelling, waar menig bezoeker alleen maar een blij gevoel van zal krijgen.

Voor meer informatie: www.sluuspoort.nl