Wereldtopper Jan Wessels exposeert bij Museum Schoonewelle (geweest)

ZWARTSLUIS –  Museum Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis, heeft tot en met 26 november een wereldtopper in huis. In de expositieruimte op de tweede verdieping van Museum Schoonewelle exposeert de ‘wildlife’ schilder een deel van zijn grote collectie schilderijen waarin flora en fauna centraal staat.

Jan Wessels is een grootheid in het geheel van ‘wildlife schilders’. Dat blijkt wel uit het gegeven dat hij niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland vele exposities heeft gehad. Met als hoogtepunt ongetwijfeld zijn bijdrage aan de wereldberoemde én prestigieuze tentoonstelling ‘Birds in Art’ die jaarlijks in het Leigh Yawkey Woodson Art Museum in Amerika wordt gehouden. Werken van zijn hand zijn al zes jaar geselecteerd voor deelname aan deze illustere tentoonstelling. Het museum heeft zelfs één van zijn schilderijen aangekocht en opgenomen in de permanente collectie. Datzelfde geldt overigens voor het Manley Art Museum in het Australische Sydney. De internationale belangstelling en waardering geeft aan dat Jan Wessels een schilder van formaat is. Schoonewelle is dan ook trots dat het de derde schilder in de ‘wildlife estafette’ is, die komt exposeren.

Wessels is autodidact, hetgeen hem een geheel eigen stijl oplevert. De onderwerpen van zijn schilderijen zijn divers. Hij zwerft veel in de natuur waar zich voor zijn ogen steeds nieuwe ideeën aandienen. “De natuur is als inspiratiebron onuitputtelijk, vier seizoenen lang, er hoeft maar uit gekozen te worden”, benadrukt hij in zijn biografie. Zijn voorkeur gaat uit naar het Nederlandse landschap met het daarin voorkomende wild. Reizen, buiten Nederland en dan niet alleen binnen Europa, leverden ook motieven op om te schilderen.
Het werk van Wessels is realistisch. Opvallend de aandacht voor ieder detail. Hij schildert dieren in landschappen, maar ook separaat. Met name die laatste schilderijen, stillevens eigenlijk,  komen ‘binnen’. Zelfs een dood vogeltje komt weer bijna tot leven in een schilderij van Jan Wessels.

Op donderdagavond 8 november a.s. komt Jan Wessels naar Museum Schoonewelle om te vertellen over zijn werk en zijn inspiratie. U bent ook dan van harte welkom.
De expositie bij Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis is te zien tot en met 26 november. Sluuspoort is gevestigd aan de Handelskade 25 in Zwartsluis. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur.