Collectie Maandag

Ga naar de site van Jeugd Natuurclub De Wieden


 
 

Lang vervlogen tijden herleven op de eerste etage van Sluuspoort, waarin Museum Schoonewelle gehuisvest is, met een aantal in de tijd verdwenen streekgebonden ambachten. Zo is er naast de geschiedenis van de Koninklijke Buisman, de mattenklopperfabriek van Fa. De Graaf, een ouderwetse Tagrijn (scheepsbevoorrradingswinkel) met de ambachtelijk gebreide kurkenzakken.

Heel bijzonder is de borstelmakerij van de firma Maandag, waar ambachtelijk authentieke borstels van varkenshaar werden gemaakt zoals bokkepoten en duurzame scheerkwasten (zie foto's).

 

Over Schoonewelle
Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht staat in Zwartsluis.
De kern van de collectie van het museum is een veelzijdige verzameling, waarin de naturaliëncollectie-Schoonewelle met diorama- en vitrinepresentatie de veelsoortigheid van de natuur van het gebied Noord-West-Overijssel en omstreken demonstreert.

Roelof Johannes Schoonewelle (1889-1960) was de grondlegger van het huidige Museum voor Natuur en Ambacht.
Als natuurliefhebber pur sang legde hij de basis voor een indrukwekkende collectie geprepareerde en opgezette dieren.
Enkele jaren geleden is Schoonewelle verbouwd tot wat het nu is: een multi-functioneel Museum voor Natuur en Ambacht waar, naast de vaste expositie, mogelijkheden zijn voor tijdelijke exposities en de uitvoering van verscheidene culturele activiteiten.

___________________________________