Geplaatst op 17 November 2016
Winterkwartier 2016/2017

Avonden over Weerribben/Wieden, IJsseldelta, Olde Maten, Voorsterbos, het Reestdal, de Eese, de Bult en het Staphorsterbos. Wat een weelde, zoveel landschappen naast de deur. In het midden van dit moois ligt Zwartsluis en Sluuspoort, met een fantastische groep vrijwilligers. Zij hebben het weer voor elkaar gekregen: een maanden durend programma.
In ons gevarieerde programma aandacht voor muziek, streektaal, kunst, historie, landschappen, met dit jaar het Reestdal centraal.
Deze winter een betoverende expositie van de Hasselter en Ommer kunstenaars Han Ferwerda en Frits Driessen. Hoe gaan zij om met herinneringen, we zouden ze in een doosje willen doen. En niet te vergeten de winterexpositie van Frederik Weijs uit Zwartsluis.
Een overzicht van alle activiteiten tijdens het Winterkwartier 2016/2017 vindt u onder agenda, rechts van deze tekst. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u door naar www.beleefzwartsluis.nl
Kom de deur eens uit deze winter, kom een praatje maken, drink wat en laat je verrassen door het leuke aanbod cadeaus en streekartikelen. Vrienden of familie op bezoek? Loop eens met ze binnen! Ons dorp en Sluuspoort mogen er zijn.
Geplaatst op 24 October 2016
Meet and Greet Jan Wessels

Op dinsdagavond 8 november kunt u kennismaken met Jan Wessels. Deze ‘wildlife’ schilder exposeert bij Museum Schoonewelle met een deel van zijn uitgebreide. Een collectie schilderijen met zeer herkenbare onderwerpen zoals : tuinvogels, roofvogels, reeën, vossen, vissen, allemaal in hun eigen landschap en zeer gedetailleerde geschilderd en bijzondere “stillevens”. Dit is maar een klein deel van de onderwerpen van de expositie “Natuur-Natuurlijk”.
Jan Wessels komt naar Museum Schoonewelle/Sluuspoort om te vertellen over zijn schilderijen, zijn bron van inspiratie, de natuur, de seizoenen, de voorstudies, kortom hij komt naar Zwartsluis om zijn passie met u te delen. Ook laat bij beelden zien van schilderijen die niet opgenomen zijn in de expositie.
Jan Wessels uit Hengelo is een grootheid binnen de groep van ‘wildlife schilders’. Naast de exposities in eigen land heeft hij ook veel exposities gehad in het buitenland, met één van de hoogtepunten zijn bijdrage aan de wereldberoemde én prestigieuze tentoonstelling ‘Birds in Art’ die jaarlijks in het Leigh Yawkey Woodson Art Museum in Amerika wordt gehouden. Werken van zijn hand zijn al zes jaar geselecteerd voor deelname aan deze tentoonstelling. Het museum heeft zelfs één van zijn schilderijen aangekocht en opgenomen in de permanente collectie. Datzelfde geldt overigens voor het Manley Art Museum in het Australische Sydney. De internationale belangstelling en waardering geeft aan dat Jan Wessels een schilder van formaat is. Museum Schoonewelle is dan ook supertrots dat Jan Wessels naar Zwartsluis komt.
Een aantal van zijn schilderijen van de expositie “Natuur-Natuurlijk”” zijn verkrijgbaar als kaart in de museumwinkel. De expositie van “Natuur-Natuurlijk” loopt nog t/m 26 november.
U bent van harte welkom op dinsdagavond 8 november a.s. om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Museum Schoonewelle, Handelskade 25, Zwartsluis, www.sluuspoort.nl en www.janwessels.nl
Geplaatst op 10 October 2016
Wereldtopper Jan Wessels exposeert bij Museum Schoonewelle

De expositie van de werken van Jan Wessels is de derde in de najaarsestafette van exposities van ‘wildlife schilders’ bij Schoonewelle. Marinus Burgmeijer (2014) en Herman Vos (2015) gingen hem voor.
Jan Wessels is een grootheid in het geheel van ‘wildlife schilders’. Dat blijkt wel uit het gegeven dat hij niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland vele exposities heeft gehad. Met als hoogtepunt ongetwijfeld zijn bijdrage aan de wereldberoemde én prestigieuze tentoonstelling ‘Birds in Art’ die jaarlijks in het Leigh Yawkey Woodson Art Museum in Amerika wordt gehouden. Werken van zijn hand zijn al zes jaar geselecteerd voor deelname aan deze illustere tentoonstelling. Het museum heeft zelfs één van zijn schilderijen aangekocht en opgenomen in de permanente collectie. Datzelfde geldt overigens voor het Manley Art Museum in het Australische Sydney. De internationale belangstelling en waardering geeft aan dat Jan Wessels een schilder van formaat is. Schoonewelle is dan ook trots dat het de derde schilder in de ‘wildlife estafette’ is, die komt exposeren.
Wessels is autodidact, hetgeen hem een geheel eigen stijl oplevert. De onderwerpen van zijn schilderijen zijn divers. Hij zwerft veel in de natuur waar zich voor zijn ogen steeds nieuwe ideeën aandienen. “De natuur is als inspiratiebron onuitputtelijk, vier seizoenen lang, er hoeft maar uit gekozen te worden”, benadrukt hij in zijn biografie. Zijn voorkeur gaat uit naar het Nederlandse landschap met het daarin voorkomende wild. Reizen, buiten Nederland en dan niet alleen binnen Europa, leverden ook motieven op om te schilderen.
Het werk van Wessels is realistisch. Opvallend de aandacht voor ieder detail. Hij schildert dieren in landschappen, maar ook separaat. Met name die laatste schilderijen, stillevens eigenlijk, komen ‘binnen’. Zelfs een dood vogeltje komt weer bijna tot leven in een schilderij van Jan Wessels.
Op donderdagavond 8 november a.s. komt Jan Wessels naar Museum Schoonewelle om te vertellen over zijn werk en zijn inspiratie. U bent ook dan van harte welkom.
De expositie bij Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis is te zien tot en met 26 november. Sluuspoort is gevestigd aan de Handelskade 25 in Zwartsluis. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur.
Geplaatst op 10 October 2016
Pokémon vertrekken binnenkort uit Museum Schoonewelle

Dat betekent dat de jeugd zich ook tijdens de herfstvakantie nog even kan uitleven. Zij kunnen door het gehele gebouw op zoek naar de ruim 100 Pokémon die er her en der, al dan niet goed, verstopt zitten. De vrijwilligers van Museum Schoonewelle hebben deze Pokémon exact in kaart weten te brengen en ze genummerd. Op de zoektocht kunnen de kinderen dan ook de nummers, namen of kleuren noteren van de Pokémon die ze weten te vinden.
Namens de vrijwilligers stelt Eefje Bols: “We hebben een leuke zomer gehad, met de Pokémon en al de extra jeugdige bezoekers”. Veel kinderen kwamen speciaal naar Museum Schoonewelle om de Pokémon te zoeken en het leuke is, dat bij Museum Schoonewelle de Pokémon niet digitaal zijn. Je hebt geen smartphone nodig, de Pokémon hoeven niet gevangen te worden en het zoeken is juist geschikt voor de jongere gasten. Zoeken en ontdekken is voldoende.
Geplaatst op 9 August 2016
Pokemon vieren vakantie in Sluuspoort

Sluuspoort in Zwartsluis heeft momenteel te maken met een invasie van Pokémons. Zoals het nu lijkt gaat het zeker zes weken duren voor al deze wezentjes het pand aan de Handelskade 25 in Zwartsluis zullen verlaten. Het staat in ieder geval vast dat ze gedurende de gehele zomervakantie Sluuspoort als vakantieadres hebben gekozen.
Dat betekent dat de jeugd zich in Sluuspoort kan uitleven. Zij kunnen door het gehele bezoekerscentrum op zoek naar de ruim 100 Pokémons die er her en der, al dan niet goed, verstopt zitten. De vrijwilligers van Sluuspoort hebben deze exact in kaart weten te brengen en ze genummerd. Op de zoektocht kunnen de kinderen dan ook de nummers en namen noteren van de Pokémons die ze te weten te vinden.
Namens de vrijwilligers stelt Eefje Bols: “Toegegeven, het was even schrikken, deze invasie. Maar we hebben er snel een positieve draai aan weten te geven. Nu hebben we voor de kinderen uit Zwartsluis en omgeving én voor de jeugd die in deze regio vakantie viert, een leuke tijdsbesteding in deze zomervakantie. Bijkomend voordeel is dat dit spel, in tegenstelling tot het nu zo populaire Pokémon Go, zonder gevaar is. Je loopt in ieder geval geen risico onder een auto of trein te lopen. Ook heb je geen smartphone nodig en hoeven de Pokémons hier niet gevangen te worden. Het nummer van de ontdekte Pokémon noteren is voldoende.
Geplaatst op 20 July 2016
Expositie "Gekleurd Water" geopend

Zoals de titel al aangeeft, laten de schilderijen veel kleur zien. Kunstenaar Jan Krikke uit Giethoorn, maakt de laatste jaren kleurrijke schilderijen van bekende plaatsen uit de omgeving. In de expositie ook ouder werk, aquarellen die wat ingetogener zijn. Ook in de expositie een aantal bronzen en keramiek dat prachtig beschilderd is door Geo Hultink. Jan Krikke is o.a. bekend van het beeld van de Stadsomroeper op de Wheem in Meppel en de langste bank van Nederland.
De expositie is te zien t/m 11 september 2016 bij Museum Schoonewelle/Sluuspoort, Handelskade 25, in Zwartsluis.
Geplaatst op 28 June 2016
Laatste week Martin Sijbesma in Museum Schoonewelle - Ontmoet de kunstenaar

In zijn schilderijen in deze expositie zijn veel oude gebouwen en oude auto’s te zien en hier een daar een passerend huisdier. De oude auto’s, met name Citroën en Mercedes zijn zeer realistisch geschilderd. Elk detail is met de grootst mogelijk precisie geschilderd terwijl de landschappen eromheen veel minder realistisch zijn. De schilderijen hebben meestal een romantische en warme inslag.
Martin Sijbesma woont in Kûbaard Friesland in een voormalig gereformeerde kerk. Sijbesma geeft les in de techniek van het olieverf schilderen (glaceer techniek: laag over laag) en les in modeltekenen. Naast de bijzondere schilderijen heeft Martin Sijbesma ook mooie verhalen te vertellen. Museum Schoonewelle heeft Martin Sijbesma uitgenodigd om op de laatste expositiedag aanwezig te zijn in Zwartsluis, waar u hem kunt ontmoeten, tijdens een “Meet and Greet”. U bent van harte welkom.
Geplaatst op 4 May 2016
Kunstzinnige familie Van Dam keert terug naar Sluziger roots

Vier kleinkinderen en één achterkleinkind van het echtpaar Van Dam keren ruim 80 jaar later terug aan de Handelskade, toen beter bekend als Achter de Wal. Op hun beurt allemaal kinderen van Bert van Dam, één van de twee kinderen van Abel en Hennie. De exposanten zijn de kleinkinderen Hanneke, Janine, Abel en Ferdinand en achterkleinkind Annelijn. Op de plaats waar hun (over)grootvader het nijvere en vaak creatieve vak van zeilmaker uitoefende, laten zij zien positief belast te zijn met kunstzinnige genen. Dat tonen zij met schilderijen. Op hun eigen wijze, maar vrijwel allemaal wel met dezelfde basis: acryl schilderen. Al dan niet gecombineerd met andere technieken en/of toepassingen. Alleen de jongste telg in het gezelschap wijkt af met het olieverfschilderij dat zij maakte van haar zus Leonie, waarmee de familiegeschiedenis Van Dam nog eens extra benadrukt wordt in deze expositie.
De expositie van de Van Dam’s is ingericht in de theetuin van Sluuspoort. Vanzelfsprekend wordt de link die de exposanten met deze plaats hebben, extra benadrukt. Voor de ramen hangen panelen met foto’s van de familie en met name de bewoners van wat nu Handelskade 25 is. Natuurlijk komen ook foto’s voorbij van het pand zoals het er vanaf eind 19e eeuw bijstond en hoe het zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot wat nu Sluuspoort is.
Geplaatst op 4 May 2016
Martin Sijbesma in Museum Schoonewelle met realistisch werk

Martin Sijbesma heeft furore gemaakt met zijn stillevens. “Veelal met antieke voorwerpen, groenten en fruit”, vertelt de kunstenaar. Maar die zijn nu net niet te zien in Sluuspoort. Wellicht later nog eens. Sijbesma: “Ik schilder ook graag details of interieurs van oude gebouwen en ik ben ook steeds meer auto's gaan schilderen.” In Zwartsluis is er dan ook voor gekozen zijn unieke vastlegging van die oude gebouwen en de auto’s te laten zien, hier en daar afgewisseld met een, bijna toevallig passerend, schilderij van een huisdier.
De werken van Martin Sijbesma hebben een warme, romantische en verstilde inslag door de kleur en compositie. Hij maakt vrijwel al zijn schilderijen in de zogenaamde glaceer-techniek (laag over laag) op houtpaneel.
Sijbesma is woonachtig in het idyllische Kûbaard. Hij woont en werkt daar in de voormalig gereformeerde kerk. Voor een eerste indruk van zijn werk: www.martinsijbesma.nl
Geplaatst op 20 April 2016
Grote opkomst Vriendendag Museum Schoonewelle

Het was afgelopen zaterdag 16 april de eerste “Vriendendag van Museum Schoonewelle” en we hopen dat hiermee een nieuwe traditie geboren is, zo was te horen. Vanaf 11.00 uur ’s morgens tot laat in de middag was er voor elk wat wil te doen.
Na ontvangst en een kort welkomstwoord van voorzitter Albert Corporaal, volgde een heel boeiende lezing door Harm Schoten van de Vogelbescherming Nederland, over het wel en wee van onze weidevogels. Zo wist hij te vertellen dat we als Nederland verhoudingsgewijs een bijzondere verantwoordelijkheid hebben met de bescherming van Tureluur, Grutto en Kievit, om er maar een paar te noemen. Nota bene is het dit jaar ‘het jaar van de Kievit” en dat mogen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Boeren in veel gebieden steken meer dan ooit de handen uit de mouwen en al meer dan 100 van hen willen er speciaal rekening mee houden: hard nodig vindt de spreker en terecht. Het bracht de tongen bij menig aanwezige behoorlijk in beweging.
Verder was er voortdurend een preparateur-demonstratie door Jentai van Grevenhof met meegebrachte uilen, en zij speelt naast Johan Hagens, een heel belangrijke rol voor het museum.
‘s Middags hield Arnold Lassche, bestuurslid van het museum, een mooie lezing over de zorg die we met nestkasten kunnen hebben voor de Kerk- en Steenuil en de Torenvalk; hij vertelde met grote bevlogenheid over de grote afhankelijkheid van deze soorten van de mens en wat wij er aan kunnen doen deze soorten te helpen.
De hele dag, die in het teken van “de uil” stond, kon je onder braakballen pluizen onder leiding van Jan Wolfkamp, ook bestuurslid, om te zien wat verschillende uilensoorten eten aan muizen en ander klein grut, waar de mens vaak overlast van heeft.
Verder was er een mooie puzzelopdracht en natuurlijk waren alle tentoonstellingen te bezoeken. Al met al een erg geslaagde dag die de volgende keer opnieuw opgepakt wordt en weer zullen dan onze “vrienden” (zeg donateurs) worden uitgenodigd omdat zij voor ons museum erg belangrijk zijn.
Geplaatst op 13 April 2016
Topexpositie Siegfried Woldhek bij Sluuspoort

De kunstenaar uit Giethoorn geniet in ons land dan ook grote bekendheid, vooral dankzij de karikaturen die van zijn hand verschenen in Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Maar ook internationaal geniet Woldhek een grote reputatie. Zijn werk is over de gehele wereld geëxposeerd en in tal van bundels gepubliceerd.
‘Naar waarheid opgetekend’ laat veel van zijn ‘waarheidsgetrouwe’ karikaturen zien. Het is een feest van herkenning als de bezoeker oog in oog komt te staan met Nelson Mandela, Willem Alexander, Poetin en vele ander bekende gezichten. Daarbij ook dat van Arie Slob, voormalig fractieleider van de Christen Unie die eerder dit jaar de expositie officieel opende.
Maar er is meer, want in de expositie van Woldhek is sprake van ‘twee in één’. In de Theetuin van Sluuspoort is namelijk een heel andere kant van zijn tekentalent tentoongesteld: in die natuurrijke omgeving treft de bezoeker prachtige vogeltekeningen aan. Zijn belangstelling voor vogels is niet los te zien van het feit dat hij directeur is geweest van het Wereld Natuurfonds en de Vogelbescherming Nederland.
Museum Schoonewelle is ingenomen met de dubbelexpositie van Siegfried Woldhek (1951). Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Ook wist Woldhek prestigieuze prijzen te winnen, waaronder de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011. Twee jaar geleden eindigde hij in deze verkiezing nog in de Top 3 met zijn karikatuur Josef Poetin, waarin op schitterende wijze wordt getoond hoe de huidige Russische leider, Poetin, schaduwen uit het verleden oproept, Josef (Stalin).
De expositie van Siegfried Woldhek is tot en met 24 april te zien bij Schoonewelle in Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis.
Geplaatst op 7 April 2016
Kunstlezing Han van Hagen: aangenaam, Jeroen Bosch!

Ook in Zwartsluis wordt niet voorbijgegaan aan het ‘Jeroen Bosch-jaar’. Op donderdag 21 april komt kunstenaar Han van Hagen, bekend van Kunstduo uit Zuidwolde, naar Sluuspoort om daar een lezing te geven over Jeroen Bosch. Van Hagen staat bekend door zijn werk als etser, maar heeft ook een reputatie opgebouwd op het gebied van kunsthistorische lezingen. Hij weet in die lezingen altijd een specifieke ambiance te creëren, die bij de toehoorders leidt tot een diepere beleving van de kunst.
In zijn lezing van 21 april gaat Han van Hagen vooral in op Jeroen Bosch als ‘de Duvelmakere’. De bijnaam die de schilder die in 1450 het levenslicht zag, heeft meegekregen. Onmogelijker en fantasierijker kan het leven niet weergegeven worden. De hele mensenwereld heeft Bosch verbeeld als een santenkraam van onmogelijke wezens. Het niet bestaande bestaat echt. In zijn geest. In zijn laatste oordeel wordt alles duidelijk. De hel is een groot brandend gat, waar nauwelijks aan te ontkomen is. Maar waar is de hemel? Wat doen al die vogels in het paradijs. Welke soorten vliegen daar rond. Is er toch nog licht aan de horizon?
Nieuwsgierig geworden? U kunt het zien en meemaken in deze kunstvoorstelling op donderdag 21 april bij Museum Schoonewelle in Sluuspoort Zwartsluis. Het, ongetwijfeld boeiende, verhaal begint om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 6,00 inclusief koffie.
Geplaatst op 7 April 2016
Vriendendag Museum Schoonewelle

Interim-voorzitter Albert Corporaal heet de vrienden om 11.00 uur welkom en geeft een doorkijkje naar de activiteiten die dit jaar nog op stapel staan. Daarna zijn er een aantal activiteiten: braakballen pluizen voor jong en oud, een demonstratie van onze preparateur, een presentatie van de Vogelbescherming Nederland over de bescherming onze weidevogels met name de Kievit en een presentatie over onderzoek naar de Torenvalk, Kerkuil en Steenuil in ons gebied. De presentaties zijn geschikt voor jong en oud.
De jongeren (en ouderen) kunnen op zoek naar uilen. Speciaal voor deze dag hebben de uilen zich verstopt in het museum. Geprepareerde uilen, maar ook uilen van aardewerk, hout en andere materialen, uilen in allerlei soorten en maten. Aan het eind van de dag is er een prijsje voor degene die de meeste uilen gevonden heeft.
Naast de vrienden zijn andere belangstellenden natuurlijk ook van harte welkom. En op 16 april kunt u vriend worden van Museum Schoonewelle. Voor een bedrag van € 12,00 of € 15,00 heeft u met uw gezin, het gehele jaar gratis toegang.
De dag is tevens bedoelt als contactdag tussen donateurs, vrijwilligers en bestuur van het museum.
Geplaatst op 7 April 2016
Sluuspoort krijgt (nog) meer kennis in huis
Als gastvrouw hebben de dames overigens niet de primeur, want eerder al behaalden drie andere vrijwilligers van Sluuspoort/Schoonewelle dit certificaat. De cursus Gastheer/vrouwschap Nationaal Park Weeribben Wieden startte ruim zeven jaar geleden. De organisatie is in handen van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en WaterReijk Weerribben Wieden. De cursus richt zich op ondernemers in of grenzend aan het nationaal park. Ruim 100 personen hebben er inmiddels aan deelgenomen. “In vijf bijeenkomsten hebben wij veel gehoord én geleerd over de geschiedenis, de cultuurhistorie en de veelzijdige natuur van het gebied. Natuurlijk wordt een belangrijk deel van de cursus besteed aan de mogelijkheden en kansen die het nationaal park en de omgeving op toeristische vlak bieden. Belangrijk voor ons is natuurlijk ook dat we de ondernemers leren kennen en in de toekomst meer samen kunnen doen, bijvoorbeeld mooie arrangementen ontwikkelen”, licht Eefje Bols toe.
Eigenlijk is de cursus voor het ambassadeurschap in de IJsseldelta vergelijkbaar. Doelstelling van die cursus is om bewoners en recreatie-, horeca-en ondernemers in de toeristische sector te informeren over de bijzondere waarden van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Eefje: “Wij hebben in deze cursus tal van thema’s behandeld, zoals de cultuurhistorie, de Hanzehistorie, agro-toerisme, evenementen en gastvrijheid in de IJsseldelta. Met deze informatie kunnen wij onze gasten vertellen over de bijzonderheden van het gebied en ze wijzen op de bijzondere plekjes. En natuurlijk staat ook hierin weer het netwerken weer op een belangrijke plaats. Op die manier kunnen we elkaar sterker maken.”
Geplaatst op 16 March 2016
Infoavond in Sluuspoort over terugkeer van de trekgaten

De werkzaamheden zijn, nu het broedseizoen in aantocht is, in de laatste fase beland. Op donderdag 17 maart wordt er in Sluuspoort een, naar verwachting boeiende, avond over dit project gehouden. Belangstellenden kunnen zich dan laten informeren door de heren Blaauwbroek en Lassche van Natuurmonumenten. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
De afgelopen maanden is hard gewerkt om het gebied te ontdoen van de vele bebossing die er is ontstaan. In totaal is negen hectare onder handen genomen. Ontdaan van de bossen doet het gebied z’n naam weer alle eer aan: de trekgaten zijn hiermee teruggekeerd. Om misverstanden te voorkomen, niet alle bossen zijn verdwenen. De bomen die op hoogveen staan, blijven behouden. Juist daardoor ontstaat een gevarieerd landschap.
De eerste fase van het Life project vond in de directe omgeving van Belt-Schutsloot plaats. Nu de tweede fase bij Zwartsluis vrijwel is afgerond zijn de zogenaamde ‘drijftillen’ hersteld en is letterlijk een bodem gelegd voor de terugkeer van vegetatie met krabbenscheer,, blauwgraslanden en galigaanmoerassen. Daarin kunnen bijzondere planten en dieren leven. Voorbeelden zijn de grote vuurvlinder, de gevlekte witsnuitlibel, de groenknolorchis en de otter.
De heren Blaauwbroek en Lassche geven een uitgebreide inkijk in dit project, dat mogelijk is gemaakt dankzij een forse Europese subsidie. Zij gaan in op de werkzaamheden die zijn uitgevoerd, maar vooral ook op het beoogde effect. De toegang is gratis. Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis.
Geplaatst op 16 March 2016
Expositie Siegfried Woldhek nu al succesvol

Bezoekers komen niet alleen uit de regio: ze komen uit een veel grotere kring rond Zwartsluis. Dit is, gezien de bekendheid van het werk van Siegfried Woldhek niet zo verwonderlijk. Zijn vorige expositie was eind 2014 in Slot Zeist en ook deze expositie werd zeer goed bezocht.
Siegfried Woldhek is vooral bekend om zijn karikaturen van politici, die gepubliceerd zijn in de landelijke dagbladen NRC en Vrij Nederland. Naast karikaturen heeft Woldhek ook portretten van bekende schrijvers en het Koninklijk Huis, maar ook van wereldleiders zoals Poetin en Merkel. Veel van het werk van deze productieve tekenaar is te vinden op www.woldhek.nl en op Flickr vind je meer dan 1500 afbeeldingen. Bij Museum Schoonewelle hangen meer dan 100 werken, waaronder veel kunstdrukken, die voor een heel aardig bedrag aangeschaft kunnen worden.
Siegfried Woldhek organiseert regelmatig workshops in zijn atelier in Giethoorn. Wegens het succes van de expositie is er een korte workshop gepland bij Museum Schoonewelle op maandagavond 18 april a.s. Opgeven voor deze workshop is noodzakelijk.
Museum Schoonewelle, Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis. De expositie loopt nog t/m zondag 24 april 2016.
Geplaatst op 4 March 2016
Voorleesavond 'Oaveriesselse Schrieverskring'

De leden van de schrieverskring hebben zich deze keer laten inspireren door de humoristische schilderijen van Marius van Dokkum. In verhaal, gedicht en lied vertellen zij u wat volgens hun het verhaal is achter het schilderij. Deze voorleesavond is op vrijdag 4 maart.
Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 5.00 (incl. kop koffie of thee).
Geplaatst op 29 February 2016
Workshop Genealogie op het programma bij Museum Schoonewelle

Genealogie, sibbekunde of stamboomonderzoek, is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van personen. Tal van mensen, ook inwoners van Zwartsluis en de regio, zijn daar erg in geïnteresseerd.
Voor wie daar verder mee aan de slag wil, of er al mee aan de slag is gegaan en meer wil weten, worden er twee workshops over dit onderwerp gehouden. Er zijn voldoende “kenners” die de deelnemers graag op de goede (familie)weg helpen.
Wat mag er worden verwacht: wegwijs maken op het internet, hoe ga je zoeken, op welke site, wat zijn aanknopingspunten, met welke programma's kun je werken en wat is handig of minder handig. Tijdens deze avonden word je op weg geholpen en als je al een klein begin hebt word je verder geholpen.
Opgeven voor deze workshop(s) is noodzakelijk en de deelnemers dienen hun eigen laptop mee te nemen. De workshop is gepland op maandag 29 februari bij Museum Schoonewelle, Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Deelname € 5,- (incl. koffie/thee bij aanvang).
Geplaatst op 19 February 2016
Arie Slob opent Woldhek-expositie in Sluuspoort

‘Naar waarheid opgetekend’ is een passende titel voor een expositie van werken die daadwerkelijk als waarheidsgetrouw betiteld kunnen worden. De titel verklaart ook waarom Arie Slob deze bijzondere tentoonstelling opent, want ook zijn ‘naar waarheid opgetekende’ portret maakt deel van het geheel. Dat portret hangt, evenals dat van andere bekende en minder bekende Nederlanders, in het Tagrijn op de eerste verdieping van Sluuspoort. Zo kunnen bezoekers daar oog in oog komen te staan met persoonlijkheden als Nelson Mandela en Koning Willem Alexander. In de expositie van Woldhek is eigenlijk sprake van ‘twee in één’, want in de Theetuin is ook een deel van zijn oeuvre terug te vinden. In die natuurrijke omgeving treffen de bezoekers prachtige vogelschilderijen aan. Ook voor die schilderijen geldt ‘naar waarheid opgetekend’.
Museum Schoonewelle is erg blij met de dubbelexpositie van Siegfried Woldhek (1951). Deze kunstenaar geniet dan ook grote bekendheid. In eigen land vooral dankzij de karikaturen die van zijn hand verschenen in Vrij Nederland en NRC Handelsblad.Maar ook internationaal geniet Woldhek een grote reputatie. Zijn werk is over de gehele wereld geëxposeerd en in tal van bundels gepubliceerd. Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Ook wist Woldhek prestigieuze prijzen te winnen, waaronder de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011.
Siegfried Woldhek heeft in zijn leven al heel veel wereldberoemde mensen ontmoet, zoals Clinton, Gorbatsjov, Prins Philip en Prins Bernhard. Deze ontmoetingen kwamen vooral voort uit zijn maatschappelijke carrière. Na zijn biologiestudie werkte hij voor Vogelbescherming, eerst als bioloog en later vijf jaar als directeur. Van 1990-1998 was hij directeur van het WWF Nederland en tot 2002 directeur van het Action Network van het internationale WWF. In de periode 2002-2011 startte en leidde hij de internet organisatie NABUUR.com.
De expositie met werken van Siegfried Woldhek is tot en met 24 april te zien bij Schoonewelle in Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis.
Geplaatst op 9 February 2016
Lezing 'Rusland vandaag de dag'

Het boeiende van het Winterkwartierprogramma is dat het de bezoeker de charmes en de kracht van de nabije omgeving leert kennen, maar dat ook dikwijls een kijkje (tot ver) over de grenzen wordt genomen.
Een bijzondere invulling krijgt dat in de lezing van, de bij velen bekende, Rusland deskundige Marie-Thérèse ter Haar. Zij analyseert in de lezing ‘Rusland vandaag de dag’ de actuele gebeurtenissen aan de hand van recente krantenkoppen. Aan de orde komen onder meer de volgende vragen: Hoe kijkt Rusland naar het Westen en hoe kijkt het Westen naar Rusland?, Hoe denken de Russen over Poetin? Is er in Rusland sprake van opkomst van nationalisme? Hoe is de relatie tussen Rusland en de Krim? Hoe kijken de Russen tegen de Oekraïne aan?
De informatiestromen die ons land bereiken wat Rusland betreft, worden vaak met een Westerse pet op gelezen. Marie-Thérèse ter Haar probeert een kijkje te geven in de huidige Russische ziel en de Russische maatschappij. Zij probeert nuances aan te brengen bij de veelal harde Westerse krantenkoppen. Ook deze avond wordt georganiseerd door Museum Schoonewelle - Sluuspoort, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, entree € 6,00 (incl. koffie/thee bij aanvang).
Geplaatst op 9 February 2016
Bleistarte van het Jaar
En dat het verleden leeft in Zwartsluis is duidelijk. We bedoelen daarmee dat de belangstelling voor Zwartsluis en haar rijke geschiedenis groot is, dat blijkt o.a. uit de, in 2014 gelanceerde facebookpagina ‘Zwartsluis in oude foto’s’. Deze facebookpagina heeft veel volgers en is in korte tijd een enorme populariteit gekregen en gezien de reacties is er veel kennis onder de Bleistarten en de oud-Blestarten. In de fotokennisquiz ligt de nadruk op het verleden, maar in de vragen komen ook uitstapjes naar het heden voor. Een strenge, doch rechtvaardige jury zorgt voor de puntentelling en de ‘juiste gang van zaken’.
Niet alleen meedoen is de moeite waard. Aanwezig zijn ook, want iedereen kan meekijken als de oude foto’s voorbijkomen en de vragen worden afgevuurd. Dus ook voor niet-deelnemers zijn het leuke avonden. De avond wordt georganiseerd door Museum Schoonewelle - Sluuspoort op dinsdagavond 9 februari, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30, entree € 5,00 incl. koffie bij aanvang.
Geplaatst op 3 February 2016
Doe eens lekker 'bij de hand'

Geplaatst op 3 February 2016
Lezing "Rusland vandaag de dag"

Een bijzondere invulling krijgt dat in de lezing van, de bij velen bekende, Rusland deskundige Marie-Thérèse ter Haar. Zij analyseert in de lezing ‘Rusland vandaag de dag’ de actuele gebeurtenissen aan de hand van recente krantenkoppen. Aan de orde komen onder meer de volgende vragen: Hoe kijkt Rusland naar het Westen en hoe kijkt het Westen naar Rusland?, Hoe denken de Russen over Poetin? Is er in Rusland sprake van opkomst van nationalisme? Hoe is de relatie tussen Rusland en de Krim? Hoe kijken de Russen tegen de Oekraïne aan?
De informatiestromen die ons land bereiken wat Rusland betreft, worden vaak met een Westerse pet op gelezen. Marie-Thérèse ter Haar probeert een kijkje te geven in de huidige Russische ziel en de Russische maatschappij. Zij probeert nuances aan te brengen bij de veelal harde Westerse krantenkoppen. Ook deze avond wordt georganiseerd door Museum Schoonewelle - Sluuspoort, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, entree € 6,00 (incl. koffie/thee bij aanvang).
Geplaatst op 27 January 2016
Dichtbij huis met 'Water naar de zee' door Albert Greveling

Geplaatst op 27 January 2016
Laatste week Winterexposities in Sluuspoort
.jpg)
Inmiddels zijn de nieuwe exposities in voorbereiding. Vanaf half februari exposeert Siegfried Woldhek met zijn portretten en vogelschilderijn. Siegfried Woldhek is o.a. bekend van Vrij Nederland en het NRC. Naast de portretten op de 2e verdieping Tagrijn exposeert hij zijn vogelschilderijen in de theetuin. Meer informatie op www.woldhek.nl
Openingstijden Museum Schoonewelle/Sluuspoort dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Geplaatst op 13 January 2016
Lezing Arnold Lassche op vrijdag 22 januari

Arnold is opnieuw onder de indruk geraakt van de indrukwekkende landschappen en de prachtige natuur in dit land en wil dit graag met u delen. In zijn presentatie maakt u kennis met (bewoners van) de steppen van het nationaal park Vashlovani op de grens met Azerbeidzjan.
Voor de pauze laat Arnold Lassche beelden zien van de bergen in de Hoge Kaukasus in het noorden van Georgië waar hij in augustus 2014 heeft gewandeld. Kortom, een avond waarop genoten kan worden van landschappen, natuur en mensen in Georgië!
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, Entree € 5, (incl. koffie/thee bij aanvang).
Geplaatst op 13 January 2016
'Het boeren van toen: het is voorbij'
%2020%20januari.jpg)
Sinds de Tweede Wereldoorlog is de agrarische sector in hoog tempo gemoderniseerd. Mechanisatie, schaalvergroting en specialisatie maakten een einde aan de traditionele gemengde bedrijven, met akkerbouw, melkvee en wat varkens en kippen. Al die ontwikkelingen hadden grote invloed op het persoonlijke leven van betrokkenen.
Stichting IJsselacademie legt samen met het Historisch Centrum Overijssel en Museum Twentse Welle de ervaringen vast van tientallen plattelandsbewoners. Nu het nog kan, want de mensen die nog met de hand maaiden of hun werkpaard inruilden voor een trekker worden steeds schaarser. Hoe hebben zij al die veranderingen ervaren? Welke invloed had de modernisering op hun leven? En wat is er van hun bedrijf geworden?
Martin van der Linde en Albert Bartelds van de Stichting IJsselacademie schetsen tijdens het Winterkwartier aan de hand van verhalen, foto's en films een beeld van de 'stille revolutie' op het platteland.
Aanvang: 20.00 uur, aanvang 19.30 uur. Entree: € 5,- (incl. koffie/thee bij aanvang).
Geplaatst op 13 January 2016
'Ronddolen door het westen van de VS'
Voor het eerst geven vader en dochter samen een lezing, over hun reis door het westen van de Verenigde Staten en natuurlijk laten zij daarbij vooral veel foto’s zien! Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur en de entree is € 5,- (incl. koffie/thee bij aanvang).
Geplaatst op 6 January 2016
Creatief aan de slag, maak je eigen sieraad
Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen. U neemt zelf een goede schaar mee. Voor gebruikte fietsbanden wordt gezorgd. Heeft u er toevallig nog een paar liggen of moet die van uw fiets toch nodig worden vervangen? Neem ze dan gerust mee.
Maar beide dames maken er deze avond een dubbel creatief feest van. Je kunt namelijk ook kiezen voor deelname aan een workshop ‘Paper Roses’. Engeland is beroemd om zijn prachtige rozentuinen. De negentiende-eeuwse koningin Victoria was dol op rozen en liet haar paleizen uitbundig versieren met deze romantische bloemen. Tijdens de winterfeesten werden de zalen versierd met “paper roses”, niet van echt te onderscheiden. Tijdens deze workshop leer je in één avond hoe je deze prachtige rozen maakt.
Sluuspoort, Zwartsluis, dinsdagavond 12 januari a.s., aanvang 19.30 uur. Deelname: € 7,50 incl. materialen en koffie. Zelf een schaar meenemen. Reserveren noodzakelijk.
Geplaatst op 6 January 2016
Workshop Genealogie bij Sluuspoort in Zwartsluis

Voor wie daar verder mee aan de slag wil, of er al mee aan de slag is gegaan en meer wil weten, worden er twee workshops over dit onderwerp gehouden. Deze worden gegeven door Albert Kroes uit Hasselt, Thijs Oosterhof van de Historische Vereniging Zwartsluis en de heer Eikelboom uit Genemuiden. Dit Zwartewaterlandse gezelschap helpt maximaal 25 personen per avond graag op de goede (familie)weg. Met name Albert Kroes heeft al heel veel familie stambomen uitgezocht en vastgelegd.
Wat mag er worden verwacht: wegwijs maken op het internet, hoe ga je zoeken, op welke site, wat zijn aanknopingspunten, met welke programma's kun je werken en wat is handig of minder handig. De eerste avond is op 11 januari a.s. De tweede avond is gepland op 29 februari a.s. U kunt beide avonden bezoeken, maar ook een avond is mogelijk. Tijdens deze avonden word je op weg geholpen en als je al een klein begin hebt word je verder geholpen.
Sluuspoort Zwartsluis, aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Deelname € 5,00 incl. koffie bij aanvang. Opgeven voor deze workshop(s) is noodzakelijk en de deelnemers dienen hun eigen laptop mee te nemen.